Artiklen indeholder reklamelinks

I 1985 indgik Frankrig, Luxembourg, Belgien, Holland og Vesttyskland en aftale om fri bevægelighed. Aftalen blev indfriet i byen Schengen, som ligger i Luxembourg tæt på grænsen til Vesttyskland og Frankrig, og her stammer navnet på samarbejdet fra.

Den frie bevægelighed omhandler bl.a. ophævelse af grænsekontrol for de personer, som krydser de forskellige landegrænser mellem disse lande. Det gælder både luft- og sø-havne rejser mellem de lande, som er en del af denne aftale.

I juni 1996 aftalte denne gruppe lande at lave og underskrive endnu en aftale, Schengen-konventionen. Her blev Danmark også en del af denne aftale.

I de efterfølgende år valgte flere og flere EU lande at træde ind i denne aftale, for at gøre det nemmere at rejse i EU mellem alle landene, og i dag er hele 22 EU-lande en del af aftalen og samarbejdet, men også 4 ikke EU-lande er også med, herunder Norge, Island, Schweiz og Lichtenstein.

Samarbejdet har gjort det muligt, at ophæve person grænsekontrollen mellem medlemslandene suppleret med de samme gældende regler for passage i området både ved ydre grænser og visumregler. Derudover er samarbejdet også lavet for at bekæmpe grov kriminalitet, illegal indvandre ol.

Lov om medicin mellem landendeMedicin og Schengen samarbejdet

Samarbejdet mellem alle disse lande har også en betydning for, hvordan man håndtere sin medicin, når man skal rejse til udlandet, og har brug for at have sin medicin med i bagagen.

I stort set alle lande, inklusiv Danmark, er der kontrol med- og mange regler om euforiserende stoffer (narkotika). Det betyder, at du ikke bare kan være i besiddelse af- og medbringe euforiserende stoffer, som findes i mange typer medicin.

Er du en af de mange mennesker, som er afhængige af medicin, som indeholder euforiserende stoffer? Så skal du især være opmærksom, når du skal ud og rejse.

Du er nemlig nødt til, at kunne dokumentere, at medicinen kun er til eget forbrug, og du dermed ikke er ude på at smugle og sælge euforiserende stoffer i et andet land.

Hvordan foregår det?

Hvis du står i den situation, at du skal ud og rejse – alt fra en weekend og op til 30 dage skal du have en godkendelse af dit medicin, da du kun må have med til eget forbrug.

Derfor har Schengen-samarbejdet udarbejdet et pillepas, som kan og skal benyttes, når man rejser i mellem Schengen-landene. Formålet med at få lavet et pillepas eller en medicinattest er, at du kan dokumentere for, at det medicin som indeholde euforiserende stoffer kun er til dig. Det gør det meget lettere for dig som rejsende, at dokumentere for, at dit medicin er godkendt af lægen og kun til eget forbrug.

Rejse med medicinRejser du i andre lande, som ikke er en del af Schengen-samarbejdet, så skal du kontakte ambassaden for det land du skal til, som er repræsenteret i Danmark. Her skal du spørge om, hvordan du skal rejse med din medicin, så det bliver lovligt for dig, at besøge landet. Det kan muligvis være, at ambassaden godkender en Schengen-attests, som en relevant dokumentation for dit medicinale forbrug.