Artiklen indeholder reklamelinks

Der er rigtig mange ting der skal planlægges, når man skal ud og rejse. Det vigtigste er, at dit pas er gyldigt, for ellers kan du ikke rejse ud af landet. Alle forberedelser til rejsen, om det er en kort tur eller en længere rejse, kræver tid og overblik.

Regler er gode, men det kan være ret svært, at finde hoved og hale i dem – og når du skal ud og rejse er der ingen undtagelser. Ikke nok med, at du skal huske dit eget pas, poser til væsker under 100 ml. og din bagage – så skal du også have lavet et pas til dit medicin, og eventuelt en medicinalattest til andet medicin.

Der er ingen tvivl om, at det kan være forvirrende og stressende, at skulle rejse – og nu hvor din medicin også skal dokumenteres bliver der mere at se til. Får du ikke lavet et såkaldt pillepas eller en medicinalt-attest på dit medicin, kan det give dig store problemer i lufthavnen – heldigvis kan du nyde ferien, når du kommer frem.

Uden pillepas

Husk pillepassetDu står i lufthavnen med en veninde i er på vej mod Spanien. I skal ned og nyde varmen, de lækre strande, drikke drinks og se og opleve kulturen. Du siger farvel til din nærmeste familie, som har kørt jer til lufthavnen. Bagagen er afleveret, og nu skal i igennem tolden.

Et tidspunkt, hvor mange er nervøse – ikke fordi de med vilje har taget noget ulovligt med, men fordi de måske ikke er klar over, hvad der er lovligt at tage med ind i lufthavnen.

Den danske sikkerhedsvagt beder dig om, at se en attest eller et pillepas på det medicin du har med i tasken. Det er bare panodil, som du altid har med i tilfælde af hovedpine eller andet. Du må aflevere pillerne i tolden, og tage af sted uden.

Heldigvis forstod du hvad sikkerhedsvagten sagde til dig – hvordan havde det lydt på spansk?

Sådan er det at rejse i Europa, og alle de europæiske landes lufthavne er meget opmærksomme på piller, medicin, pillepas og medicinale-attester.

Tilfældet her er ikke slemt, men hvad nu hvis du havde stået med noget livsnødvendigt medicin, som du ikke kunne tage med på din rejse, fordi du netop ikke havde lavet et pillepas.

Pillepasset

Går ferien fx til Spanien, som i eksemplet, eller et andet land, som er med i Schengen-samarbejdet, skal du have lavet et såkaldt pillepas eller en medicinal-attest.

Pillepasset giver dig lov til, at medbringe medicin til eget forbrug, som indeholder euforiserende eller sløvende stoffer. Næsten alle steder i verden, er man meget opsat på at der er regler og kontrol med euforiserende stoffer, og derfor skal du have dokumentation på, at du ikke vil videresælge det medicin du har med på din rejse.

Skal du rejse til et land, som ikke er en del af dette Schengen-samarbejde, skal du opsøge dit destinations lands ambassade / repræsenteret i Danmark, for at hører hvad du så skal gøre.

Det vigtigt, uanset hvor du skal rejse hen, at du har styr på dit medicin – og at du kan dokumentere for, at det er dit og kun til eget forbrug.

Trekanten

Den røde advarselstrekantEr du i tvivl om, hvilket medicin der behøver et pillepas – er det ofte medicin med rød advarselstrekant. Den røde advarselstrekant findes på emballagen. Derudover er der en liste over alt det medicin, som kræver et pillepas eller en medicinal-attest. Spørg din læge eller på apoteket.